Bogate i wysokiej jakości zbiory to marzenie każdego rolnika i ogrodnika. Dzięki naszym nawozom dolistnym, produkowanym pod marką KLOFÁČ, masz pewność wyższych plonów i jakości poszczególnych produktów.
Więcej informacji...KATALOG ->
CARBONFUMAGLAMAGSULFIKACALCIOSTIMINSENOLINFOSFOR MICROSTIMSULFIKA® SB - C może być stosowany w dowolnej fazie rozwoju roślin i może być stosowany do większości uprawianych roślin jednorocznych i wieloletnich w celu usunięcia utajonego, a także pozornego deficytu siarki i boru. Jego stosowanie najlepiej sprawdza się we wczesnej fazie rozwoju oraz w okresie najbardziej intensywnego wzrostu, który jest również czasem, w którym można dobrze wykorzystać grzybobójcze działanie nawozu.
Bor B - 5 %
Siarka S podstawowy - 35 %
Węgiel C - 2,5 %
pH 7,5 - 9
Nawóz można stosować razem z nawozami na ciekły azot (DAM 390, roztwór mocznika).
Siarka ma wpływ na metabolizm azotu i jest niezbędnym elementem biosyntezy białka; stanowi również część aminokwasów, enzymów, witamin, glikozydów i innych związków, które wpływają na mechanizmy obronne roślin. Niedobór siarki powoduje negatywne objawy już od wczesnych faz wzrostu, aż do fazy dojrzewania, i znacznie zmniejsza plon i jakość plonu. Zawartość głównych składników roślin zmniejsza się: oleje, cukry, skrobie itp. (W nasionach oleistych, burakach cukrowych, ziemniakach itp.). Bor jest ważny dla asymilacji transportu z chloroplastów i liści do organów magazynowych, wspiera budowę i stabilność błony komórkowej, jest ważny dla tworzenia narządów generatywnych, wspiera wyższe ciśnienie osmotyczne, zwiększając w ten sposób odporność roślin na niskie temperatury. Deficyt boru pogarsza okres przechowywania plonów.
Zalecaną dawkę nawozu 5 kg / ha można rozcieńczyć wodą od 200 do 1000 l/ha w zależności od rodzaju zraszacza i stanu roślin. W przypadku roślin wieloletnich zaleca się powtarzane stosowanie po 14–21 dniach.
W rzepaku ozimym zaleca się podział dawki na 2 × 2,5 kg / ha podczas fazy wegetacji.
no. 1751
® - zastrzeżony znak towarowy firmy KLOFÁČ, spol. s r.o.